In 2023 hebben wij al een artikel gemaakt over dit onderwerp “Wet Toekomst Pensioenen”. Aangezien het nog steeds zeer actueel is en impact heeft op vele bedrijven én werknemers doen wij dat nogmaals!

De impact van de nieuwe wet verschilt per pensioenregeling, er verandert ook wat, namelijk.:

  • Inleg wordt de basis (en niet meer de uitkering (vast pensioen)). Dit heet een premieregeling. Deze inleg moet, in ieder geval voor nieuwe medewerkers, een vast percentage zijn (dus geen leeftijdsafhankelijke stijgende premiestaffel meer).

In de meeste gevallen is aanpassing van de huidige regeling noodzakelijk.

  • Pensioenen (bij Pensioenfondsen) kunnen straks sneller omhoog of omlaag (afhankelijk van hoe het met de economie gaat).
  • Het partnerpensioen (bij overlijden voor de pensioendatum) wordt duidelijker en is niet meer afhankelijk van diensttijd.

Is er nog sprake van een gegarandeerd pensioen (middelloon) of een leeftijdsafhankelijke beschikbare premiestaffel, dan is er zeker werk aan de winkel!

Een goede begeleiding als werkgever is belangrijk, zoals het geven van inzicht in de mogelijkheden van aanpassingen als ook het maken van bijbehorende (compensatie) berekeningen en het toelichten daarvan. Daarnaast ook de communicatie naar de medewerkers.

Ook voor de eigenaar/DGA is er goed nieuws! (of de werknemer die aanvullend pensioen wil opbouwen). De fiscale inlegruimte is aanzienlijk verruimd. Hierdoor kan middels lijfrente-opbouw aanzienlijk belastingvoordeel gerealiseerd worden!

 

Meer informatie over deze onderwerpen? Mail of bel gerust met onze verzekeringspartners Wijnand of Rob voor een afspraak: info@mijnverzekeringskantoor.com / 010-2410080.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste NVE Salaris nieuws?

Laat je gegevens achter voor onze nieuwsbrief. Geen spam en je kunt je te allen tijde afmelden.