4 op de 10 Nederlanders werken liever niet thuis

4 maart 2016|

Uit onderzoek van Manutan naar de efficiëntie op de werkvloer blijkt dat ruim één op de vier Nederlanders zichzelf niet zou laten thuiswerken. Met name afleiding, een slechte inrichting van de thuiswerkplek en de toenemende afstand tot de werkvloer dragen daar aan bij.

De meeste thuiswerkers zijn weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek onder 1000 werknemers. De meest genoemde afleidende factoren zijn: huishoudelijke werkzaamheden (27 procent), de kinderen (20 procent) en de partner (13 procent).

Daarnaast blijkt de thuiswerkplek vaak niet goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan staat daar lang niet altijd het goede meubilair. Maar liefst 62 procent van de thuiswerkplekken is ergonomisch onverantwoord ingericht, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek door Manutan. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Verder draagt de afstand tot de werkvloer ook bij aan de keuze om niet thuis te werken. Wie thuis zit, ziet zijn collega’s niet. En de collega’s die wel op kantoor zitten, zien de thuiswerkers niet. Dat doet stukje bij beetje het wantrouwen toenemen: 25 procent van de werknemers twijfelt of collega’s thuis wel aan het werk zijn, blijkt uit onderzoek van het platform Over Het Nieuwe Werken. Een op de vijf thuiswerkers geeft zelf toe dat hij of zij vervreemd is geraakt van hun werkgever.

Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan. “Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden.”

“Een beetje afleiding is overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten iemands werkzaamheden wel geschikt zijn om thuis te verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld in een productiehal of magazijn werkt, gaat dat vaak niet of lastig.”

Bron: Manutan