Controle gegevens auto van de zaak 2022

De auto van de zaak geniet altijd de bijzondere aandacht van de Belastingdienst. Door onder andere controle op het privégebruik aan de grens, pretparken en bouwmarkten is de Belastingdienst bezig haar database te vullen om deze vervolgens te kunnen vergelijken met uw salarisadministratie. Bij constatering van onjuistheden worden ook aanzienlijke boetes opgelegd.

Om deze reden adviseren wij u om de gegevens van de auto van de zaak uit uw salarisadministratie te controleren op juistheid. Mochten er onverhoopt gegevens over de auto’s in uw bedrijf nog niet aan ons zijn doorgegeven, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk te doen.

60-maanden regel loopt af voor auto’s uit 2017!

Heeft u een auto van de zaak of heeft u een medewerker die daar gebruik van maakt en wordt de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt? Dan moet u als werkgever hiervoor een fiscale bijtelling hanteren. Dit bedrag wordt bepaald door een percentage van de cataloguswaarde. Het bijtellingspercentage staat vast voor 60 maanden, omdat deze gegevens gekoppeld zijn aan het kenteken, geldt dit percentage ook bij wijziging van bestuurder.

Voor auto’s uit 2017 loopt de 60 maanden regeling dit jaar af. Dit houdt in dat de tijdelijke verlaging van de bijtelling komt te vervallen en vanaf dat moment 22% van de cataloguswaarde bijgeteld moet worden.

Veranderingen bijtelling 2023

De korting op het bijtellingspercentage voor het privégebruik van een zakelijke elektrische auto wordt verder afgebouwd. In 2023 geldt er nog een bijtellingspercentage van 16% over
de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde.