‘Pensioenpremie in Nederland; zeker 1,6 miljoen Nederlanders betalen dit jaar meer’

23 januari 2017 | Zeker 1,6 miljoen Nederlanders zouden in 2017 meer kwijt zijn aan hun pensioenpremie dan vorig jaar.
Zo’n 30 procent van de premiebetalers aan pensioenfondsen krijgt dit jaar met een premiestijging te maken, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van eigen onderzoek onder alle bedrijfstakpensioenfondsen.

Van de 54 bedrijfstakpensioenfondsen heeft een derde de premies verhoogd. In sommige gevallen ging het om stijgingen van meer dan 2 procentpunt. Vrijwel geen enkel fonds heeft de premie substantieel verlaagd.

Veel ondernemingsfondsen van specifieke bedrijven hebben hun premies nog niet openbaar gemaakt en zijn daarom niet in het onderzoek opgenomen.

Geraakt

Volgens Martijn Vos van adviesbureau Ortec Finance worden werknemers nu “echt geraakt door de gedaalde rente”. Pensioenfondsen moeten bij een lage rente meer in kas houden om aan hun verplichtingen te voldoen.

“De afgelopen jaren zag je bij individuele fondsen wel premieverhogingen, maar nu zie je voor het eerst dat bij heel veel fondsen de premies omhoog gaan. Dat doet pijn”, zegt Vos tegen de krant.

Top vijf

Pensioenfonds PGB heeft de premies met 2,5 procentpunt verhoogd. Ambtenarenfonds ABP volgt met een verhoging van 2,3 procentpunt. Pensioenfonds Detailhandel (2,2 procentpunt), PNO Media (2 procentpunt) en het fonds voor medewerkers in de beveiliging (1,6 procentpunt) maken de top vijf compleet.

PGB benadrukt dat de pensioenen vanwege de lagere rente veel duurder zijn geworden. In september vorig jaar dekte de pensioenpremie volgens het fonds nog maar 75 procent van de kosten. De rest wordt betaald uit het fondsvermogen. Hoewel de premie voor dit jaar flink hoger ligt, zal die nog altijd niet kostendekkend zijn.

Alarmerend

Dit probleem zou bij veel meer fondsen spelen. “Afgelopen september kwamen de premies gemiddeld nog niet op 70 procent van de kostprijs. Dat was alarmerend”, zegt adviseur Wichert Hoekert van Willis Towers Watson. In de laatste maanden verbeterde de positie van pensioenfondsen wel licht doordat de rente weer iets is gestegen.

Als de fondsen niet voor een verhoging hadden gekozen, zouden de premies nog steeds maar zo’n 75 procent van de kosten dekken. “Nu ligt dat percentage hoger”, zegt Hoekert tegen het FD.

Het pensioenfonds Vlakglas (glasgroothandel) heeft niet alleen de premie verlaagd, maar ook de opbouw. De deelnemers betalen op die manier meer voor een lager pensioen. Het ABP liet eerder weten dat de premie omhoog moest, omdat het fonds een lager rendement op beleggingen verwacht.

Bron: Nu.nl