Best-of-breed strategie en de impact op salarisadministratie

Salarisadministratie gebeurt tegenwoordig al lang niet meer volgens de oude stempel. Grote klappers en uitpuilende archieflades zijn verleden tijd met de opkomst van digitale oplossingen in de vorm van software. Deze software is er in alle vormen en maten. De ene dienst is er enkel voor het ondersteunen van de salarisadministratie en de ander is een compleet op maat gemaakt pakket voor alle HR-praktijken binnen een bedrijf. Beide opties hebben voor- en nadelen, maar voor ons is de keuze gemaakt. 

Voorheen was het gebruikelijk voor bedrijven om zo veel mogelijk HR gerelateerde diensten onder te brengen bij een partij, de zogeheten Enterprise Resource Planning oplossing, beter bekend als de ERP-oplossingen. Simplicate laat zien dat de grotere namen zoals AFAS, Exact, Accountview en Unit4 bekend zijn geworden door hun all-in-one software systemen. Vanuit een centrale plek kan een bedrijf, vooral gericht op het grotere MKB, alle bedrijfszaken regelen. Het klinkt eenvoudig, een systeem voor alle diensten maar deze oplossingen zijn niet voor ieder bedrijf weggelegd. 

De opstartkosten voor deze producten liggen vaak erg hoog waardoor een groot deel van het MKB naar andere oplossingen moet zoeken. Wij hebben de ontwikkelingen in de industrie nauwlettend in de gaten gehouden, en zijn circa 10 jaar geleden overgestapt naar een SaaS (software-as-a-service) oplossing van NMBRS. Een SaaS oplossing is software dat aangeboden wordt als online dienst. 

Met deze verandering hebben wij de best-of-breed strategie omarmt in tegenstelling tot de ERP-oplossingen waar wij voorheen gebruik van maakte. De digitalisering van de samenleving en het efficiënter kunnen werken gaf bij ons de doorslag. Sindsdien merken wij een enorme groei van ons bedrijf, maar vooral in de service die wij onze klanten kunnen bieden. 

In deze blog leggen we je uit wat de best-of-breed strategie precies inhoudt, waarom wij deze verandering hebben doorgevoerd en wat de concrete voordelen zijn voor onze klanten. 

Wat is de best-of-breed strategie?

De afgelopen jaren zijn de SaaS (software-as-a-service) diensten steeds populairder, maar vooral steeds beter en geavanceerder geworden. Waar een applicatie vroeger slechts deed wat het moest doen, zijn de applicaties tegenwoordig een totaalbeleving met achterliggende filosofie. Ontwikkelaars denken niet enkel meer aan functionaliteit maar ook aan gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Hierdoor ontstaat er een legio aan software oplossingen die gezien worden als ‘the best of the best’, aangezien deze vaak superieur zijn aan ERP-oplossingen. Deze SaaS-oplossingen worden ook wel Best of Breed software genoemd. 

De best of breed oplossing worden gekenmerkt door de geoptimaliseerde applicaties die excelleren in hetgeen waarvoor zij gemaakt zijn. Daarnaast zijn de individuele applicaties onderling makkelijk met elkaar te integreren aan de hand van API’s. Deze integraties zorgen ervoor dat de individuele applicaties beter werken, en er werk kan worden bespaard doordat een groot deel van de data, waaronder persoonsgegevens, niet meerdere malen moet worden ingevuld. Dus een best-of-breed strategie is geoptimaliseerd, kostenbesparend en eenvoudig en snel in gebruik. Het enige nadeel is dat je meerdere softwaresystemen onder de knie moet krijgen, maar aangezien deze relatief makkelijk te leren zijn wordt dit niet vaak gezien als een obstakel. 

Waarom heeft NVE Salaris gekozen voor de best-of-breed strategie?

In de begindagen van NVE Salaris zagen onze werkzaamheden er compleet anders uit. Het was niet gebruikelijk dat een groot deel van de salarisadministratie zich in de cloud afspeelde. Collega’s waren gemiddeld drie dagen in de maand bezig met niets anders dan het verzenden van de salarisoutput per mail, doorploegen van fysieke post en het verwerken van deze informatie. Toen wij ons begonnen te oriënteren naar andere oplossingen ging er een wereld voor ons open. 

De digitalisering die wij tien jaar geleden hebben doorgevoerd in samenwerking met NMBRS heeft veel veranderd. Wij zijn in staat om efficiënter te werken en kunnen vooral onze klanten beter bedienen. Binnen deze digitalisering staat de best-of-breed strategie centraal; de beste software per probleem maar de verschillende software wel onderling laten communiceren. Zo kunnen wij het proces voor een cliënt vereenvoudigen. De cliënt gebruikt de software die het beste bij hem past en koppelt deze eenvoudig aan onze software. Met als gevolg dat de cliënt geen concessies hoeft te doen aan zijn individuele software en toch beschikt over een efficiënte totaaloplossing. Hiermee blijft er meer tijd over, zodat de ondernemer zich kan richten op zijn bedrijf. 

De reden dat wij, als salarisadministrateurs deze best-of-breed strategie zo volmondig aanmoedigen is vanwege onze positie ten opzichte van de cliënt. Als salarisadministrateur beschik je over een grote hoeveelheid gegevens van de klant, in vergelijking tot een planningstool bijvoorbeeld. Het moment dat deze planningstool meer diensten wilt aanbieden, zal er meer data moeten worden ingevoerd wat tot dubbel werk kan leiden. Wij als salarisadministrateurs hebben deze data simpelweg al en kunnen zo eenvoudig koppelen met bijvoorbeeld planning-tools of pensioendiensten. Deze positie was wederom een motivatie om de best-of-breed strategie aan te moedigen. 

NVE Salaris is inmiddels deel van een sterk netwerk aan partners die elkaar onderling aanraden wanneer wij in zee gaan met een nieuwe of bestaande klant om zo de klant concrete voordelen te bieden van de best-of-breed strategie. 

Hoe de best-of-breed strategie concrete voordelen oplevert voor onze klanten

Eerder hebben wij gedeeld hoe NVE Salaris is veranderd sinds het omarmen van de  best-of-breed strategie. Des te efficiënter wij te werk gaan, des te effectiever wij aan de slag kunnen voor onze cliënten. Echter, de strategie die wij hebben omarmt biedt niet alleen voordelen voor ons als bedrijf, maar ook voor onze klanten zelf. Deze voordelen delen we op in drie pilaren;

 1. Efficiency
  Een klant die aan de slag gaat met de best-of-breed strategie kan een flinke slag slaan op het gebied van efficiëntie. Allereerst kunnen een groot deel van de interne processen gemakkelijker en sneller uitgevoerd worden. Daarnaast is het geval dat het moment dat een van onze klanten ervoor kiest om via ons gebruik te maken van een andere tool of dienst, deze binnen enkele momenten is ingesteld. Wij beschikken al over de benodigde gegevens, dus het toevoegen van een nieuwe tool is erg gemakkelijk te realiseren. 
   
 2. Kwaliteit
  De omarming van software voor verschillende facetten van de bedrijfsactiviteiten betekent dat er minder handmatig werk hoeft plaats te vinden. Ieder mens maakt fouten, maar computers doen dit toch minder snel. De software waar wij mee werken is foutloos en wordt constant verbeterd, zo kunnen onze klanten genieten van de beste kwaliteitssoftware en enige fouten in het verwerken van gegevens voorkomen.

 3. Geen concessies
  Met de best-of-breed strategie kan de klant zelf kiezen waar de voorkeuren liggen. Wanneer een dienst al in gebruik is, kan deze vaak eenvoudig worden toegevoegd aan onze software en daarmee ook aan tal van andere diensten. Wij overhandigen onze klant een breed spectrum aan puzzelstukjes en samen leggen wij de puzzel geheel volgens naar wens. 

De Best-of-breed oplossing is geschikt voor ondernemingen van alle formaten in tegenstelling tot een ERP-oplossing. De all-in-one oplossingen zijn vaak pas rendabel bij een erg groot aantal medewerkers, en een best-of-breed oplossing kan makkelijk aan ieder bedrijf worden aangepast. Wij zijn ontzettend blij met deze innovatie, en kijken ernaar uit om de te verwachten innovatie met beide armen te omarmen.