Begin vorig jaar arriveerde het coronavirus in Nederland. Enkele weken later ging heel werkend Nederland over naar een andere manier van werken. Het kantoor ging op slot en iedereen sloeg thuis zijn laptop open om het werk voort te zetten. Waar we eerst te maken hadden met een tijdelijke maatregel, zijn we inmiddels ruim een jaar verder en is het thuiswerken niet meer weg te denken. Het ene na het andere bedrijf kondigt aan, ook na de crisis, het thuiswerken geen vaarwel te zeggen. Maar, hoe doe je dat eigenlijk, thuiswerken?
In deze blog leggen we je uit hoe wij van NVE salaris het thuiswerken hebben omarmd. Sinds de start van de pandemie zit het merendeel van onze medewerkers thuis, en doen wij ons uiterste best om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Niet alleen voor ons bedrijf, maar vooral voor onze medewerkers. Met medewerkers in alle leeftijdscategorieën en andere woonsituaties is het soms passen en meten om de juiste oplossingen te vinden. Toch hebben wij over de afgelopen maanden heel wat lessen geleerd die wij graag met u delen.
Hoe creëer je een effectieve thuiswerkdag?
De eerste paar weken thuiswerken waren voor sommigen wellicht een beetje onwennig. Geen collega’s om je heen maar familieleden, en voor sommigen zelfs kinderen in huis die ook de nodige aandacht behoeven. Huishoudelijke taakjes die echt eigenlijk wel even tussendoor kunnen waardoor het gefocust werken uitblijft. Vervolgens zit je tot de late uurtjes mails te beantwoorden of dat laatste dingetje nog even af te maken. Even gaat dat wel, maar op de lange termijn is het geen duurzame manier van werken.
Om je op weg te helpen hebben we hieronder een lijst van zeven gouden tips opgesteld voor een effectieve thuiswerkdag. Hierin hebben we een gezonde balans tussen werk en privé vooropgesteld.
7 Gouden tips voor een effectieve thuiswerkdag
Klaar om jouw thuiswerkdag ideaal in te richten? Dan hebben wij een zevental gouden tips voor je klaarstaan die je direct kunt toepassen!
1. Begin de dag als een werkdag op kantoor
Natuurlijk, je dag begint anders dan een werkdag op kantoor. Er is geen reistijd dus je wekker kan over het algemeen wel iets later dan gebruikelijk. Toch is het verstandig om je dag op een soortgelijke manier te beginnen. Stap in de douche en kleed je aan zoals je gewend bent, loop niet de hele dag rond in je trainingsbroek. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het bijtijds opstaan zodat je nog voor het beginnen aan je werk tijd hebt om echt wakker te worden en rustig te ontbijten. Als je er klaar voor bent om je werkdag te beginnen, begin dan je minimale reistijd van je privéomgeving naar je werkplaats.
2. Een goede werkplaats
Je werkplaats is ontzettend belangrijk. Iedereen met een kantoorfunctie is gewend om het grootste deel van de dag achter zijn of haar bureau door te brengen afgewisseld door meetings en pauzes. Nu de meetings ook digitaal plaatsvinden spendeert iedereen steeds meer tijd achter de computer. Het is daarom noodzakelijk om een goede werkplaats in te richten, denk hierbij bijvoorbeeld aan;
- Een goede bureaustoel
- Extra beeldscherm
- Muis & toetsenbord
- Een goed bureau
- Een goede internetverbinding
Maar het meest belangrijk is wel dat jouw werkplaats zich op een aparte plaats in het huis bevindt. Dat hoeft niet concreet in een aparte kamer te zijn, maar zorg ervoor dat de grens tussen werk en privé wel zichtbaar blijft. Wanneer je pauzes neemt wil je wel écht even uit kunnen zoomen en niet constant herinnerd worden aan het werken.
3. Maak een realistische planning
Het kan erg fijn werken om op voorhand een planning te maken van je week, of van de dag. Hierin kun je blokjes inruimen wanneer je aan welke taak wilt gaan werken om op deze manier voor jezelf overzicht te creëren en efficiënt te werk te kunnen gaan. Het is verstandig om deze planning ook met collega’s te delen zodat zij rekening kunnen houden met het inplannen van meetings of afspraken. Zorg er tijdens het maken van je planning ook voor dat je pauzes inruimt zodat je deze niet vergeet te nemen.
4. Zorg dat je voldoende beweegt
De realiteit is dat het dagelijkse leven zich momenteel grotendeels binnenshuis afspeelt. Waar de één gewend was direct na werk de sportschool in te duiken is dit momenteel niet even vanzelfsprekend. Desalniettemin is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Een meeting waar strategieën besproken worden kan ook lopend, dus probeer de volgende meetings eens te doen tijdens een wandeling door de buurt. Op deze manier kun je blijven bewegen, maar kun je het ook direct combineren met een drukke werkdag.
Een andere mogelijkheid is een ochtendwandeling of het plannen van sport na de werkuren. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je genoeg beweegt om zowel fysiek als mentaal in vorm te blijven.
5. Maak een duidelijk einde aan je werkdag
Tijdens een drukke werkdag met een volle planning is het erg gemakkelijk om de tijd te vergeten. Voor je het weet is het al vijf uur geweest en zit je nog midden in een belangrijke taak die je echt nog even wilt afronden. Na deze taak wil je eigenlijk stoppen, maar de kinderen moeten ook van de dagopvang gehaald worden, dat gaat nou eenmaal voor. Dat ene mailtje kan nog wel even gestuurd worden na het ophalen van de kinderen. Onbewust ben je op deze manier nog steeds bezig met je werkdag, iets wat niet zou gebeuren tijdens een werkdag op kantoor.
Als je klaar bent met de taken van de dag, klap dan je laptop dicht en sluit echt even af. Werk je in de woonkamer? Berg je werkspullen goed op zodat je niet constant wordt herinnerd aan het werk en de taken die nog op je wachten. Creëer ruimtes in huis waar je echt kunt ontspannen zodat je goed kunt opladen voor de volgende werkdag.
6. Behoud contact met collega’s
De een heeft een meer interactieve functie dan de ander, dus de een zal zijn of haar collega’s ook meer spreken dan de ander. Hoe dan ook, de realiteit is en blijft dat je jouw collega’s minder ziet en spreekt dan tijdens een gewone kantoordag. Het is dan ook makkelijk om collega’s enkel te spreken over werkgerelateerde zaken, waar je normaal gesproken ook het weekend uitvoerig zou bespreken. Deze gesprekken en contacten zijn ontzettend belangrijk, dus maak hier ook echt een moment van.
Dit kun je doen door een vergadering te beginnen met een kort momentje waarin iedereen iets kan vertellen over het weekend, of een collega verrassen met een telefoontje of berichtje hoe het nou echt met hem of haar gaat. Het zijn de kleine dingen die veel waarde kunnen hebben.
7. Vergeet jezelf niet
Als het druk is op werk, de kinderen moeten ook nog eens thuis les hebben en het huishouden wacht op je, is je dag al snel helemaal vol. De dagen leven jou in plaats van andersom en voor je het weet ben je opgebrand, zo gaat het niet langer. De volle werkdag en de kinderen thuis zijn misschien onvermijdelijk, maar de tijd voor jezelf die moet je echt zelf nemen. Creëer momenten in de dag dat je even alleen bent, of samen met jouw partner of familie samen tot rust komt. Ontspanning is voor iedereen anders, maar het kan zijn in de vorm van een goed boek, een fijne film of serie of een lange wandeling. Wat het ook mag zijn, vergeet niet om aan jezelf te denken en goed naar je gevoel te luisteren.