Zitten is het nieuwe roken

4 maart 2016|

Heeft u een ‘zittend beroep’? Dan loopt u een vergroot risico op uw gezondheid. Hoe meer tijd men zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s, blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zaten hadden meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter.

Volgens een andere studie, verschenen in het British Medical Journal kan men twee jaar aan hun leven toevoegen door alleen al minder dan drie uur per dag zittend door te brengen. Met een gemiddelde kantoorbaan is dit niet eenvoudig. Al hoeft men niet gelijk elke dag te sporten. Door op de juiste gelegenheden een staand moment in te lassen kan de zit-tijd eenvoudig verkort worden.

Daarnaast is er ook steeds meer kantoormeubilair geschikt om zowel zittend als staand aan te werken. Denk hierbij aan deskbikes, zit-stastoelen, zit-stabureaus, zitballen en loop- en kniestoelen. Hiermee combineer je bureauwerk met bewegen. Ook slimme techniek kan hierbij helpen, smartchairs bijvoorbeeld geven automatisch een signaal wanneer er verkeerd (ongezond) op wordt gezeten

Bent u een gezonde werkgever?
Volgens de Arbodienst dient een werkgever te zorgen voor een gezonde werkomgeving. De werkgever is immers aansprakelijk voor gezondheidsrisico’s van hun werknemers onder werktijd. Nu ‘zitten’ officieel wordt gezien als arbeidsrisico, is het extra belangrijk dat u alles doet om de gevaren hiervan te beperken. Met de juiste hulpmiddelen, de juiste mentaliteit én het goede voorbeeld komt u al een eind. Zo krijgt u direct voordeel in de vorm van gezondere en fittere werknemers, plus een hogere productiviteit én een gezonder bedrijf op de lange termijn.

Bron: Mens Health, Manutan